Kozmové správy z Kozmoblogu

Blog

Ako si všimnúť, že dieťaťu v kolektíve niekto ubližuje

Malé deti sú úprimné a väčšinou fungujú spôsobom – čo na srdci, to na jazyku. Vekom však prirodzene narastá množstvo informácii, ktoré rodičom nestihnú, nemôžu alebo nechcú povedať. Môže ísť o úplne neškodné záležitosti typu s kým sedel/a pri vyučovaní, alebo koho som stretol/stretla cez prestávku... no aj závažné veci ako to, že mu/jej niekto ubližuje.

31. januára 2024

+
Čo všetko môže byť inakosť

Každý rodič určite túži po tom, aby si jeho dieťa našlo v kolektíve dobrých kamarátov, aby sa mu nevysmievali, aby mu nebolo ubližované a aby ani on či ona nerobili zle ostatným. Niekedy, keď vnímame, že naše dieťa je v niečom „iné“, tieto obavy sa pochopiteľne stupňujú. „Deti vedia byť kruté,“ hovorí sa.

31. januára 2024

+
V kolektíve má každé dieťa svoje miesto

Inakosť, mnohokrát spomínané slovo v dnešnej dobe, pri ktorom si musíme spoločne uvedomiť, že svet okolo nás je rôznofarebný a rôznorodý. 

27. marca 2023

+
Uverejňovať deti na sociálnych sieťach?

V čase rôznych obmedzení bolo skvelé, že sme vďaka technológiám mohli byť o čosi bližšie s rodinou či priateľmi. Sociálne siete a komunikácia cez rôzne platformy však neraz menia naše správanie vo vzťahoch. Čo radí psychologička?

27. februára 2023

+
Všetky deti si zaslúžia rovnakú šancu

Každý z nás mal určite niekedy pocit, že sa musí presadiť viac ako inokedy a vtedy nastupuje to naše povestné ,, JA “. 

13. januára 2023

+
Svet je rozmanitý

Jeseň nám prináša širokú paletu farieb, dokážeme sa nadchýnať čo dokáže príroda, ale taktiež sa stretávame s ľudskou bezcitnosťou voči tým, ktorí sa odlišujú. Či už farbou pleti, výzorom alebo akoukoľvek inou odlišnosťou. 

21. novembra 2022

+
Čo robiť, ak som externista a rodič nesúhlasí so zaradením dieťaťa do preventívneho programu

Nestáva sa to často, ale predsa len. Tešíte sa na novú skupinu detí. Predstavujete si ako sa Kozmo stane kamarátom detí a na určitú dobu neodmysliteľnou súčasťou ich triedy a každodenného života.

12. októbra 2022

+
Nový školský rok, tie isté výzvy

Leto skončilo a naše deti sa opäť vrátili do škôlok, škôl a my do každodenného rituálu, ktorý sa začína školským rokom. Spomienky na krásne, teplé leto sú už iba vo fotkách a my sa začíname venovať povinnostiam, ktoré sú súčasťou nášho života.

21. septembra 2022

+
Prečo by sa malo zariadenie, ktoré navštevuje moje dieta zapojiť do preventívneho programu

Kozmo sa stane dôverníkom a kamarátom všetkých detí. Hravou formou im pomôže, poradí ako zvládnuť náročnejšie situácie a ukáže im, ako sa stať dobrým pozemšťanom a kamarátom. To všetko nenásilnou formou prostredníctvom maňušky.  Maňuška Kozma je pomôcka ako jednoduchšie zaviesť, upevňovať  a podporovať pravidlá vhodného správania sa v kolektíve.

9. júna 2022

+
Chceli by ste, aby Kozmo prišiel k vám domov?

Tak tu máme niečo pre vás ? Náš špeciálny program pre rodičov Kozmo na doma sa venuje témam, s ktorými sa stretnete najčastejšie v rodine, v domácom prostredí, v kolektíve súrodencov či kamarátov. Je určený pre všetkých dospelákov, ktorých zaujíma rodičovstvo, výchova a prevencia.

11. mája 2022

+
Nové vzdelávanie v preventívnom programe

Je pre vás dôležité, aby boli deti k sebe navzájom tolerantné a vedeli prijať odlišnosti druhých bez násilných a traumatizujúcich reakcií? Preventívny program Kozmo a jeho dobrodružstvá je nástrojom, vďaka ktorému dokážete s deťmi lepšie hovoriť o témach násilia a šikany zážitkovou formou.

30. apríla 2022

+
Hádajú sa deti v triede často o hračky a iné predmety?

Každé dieťatko prechádza od narodenia rôznymi vývojovými štádiami. Rovnako sa vyvíjajú aj jeho sociálne zručnosti. V období okolo 1-1,5 roku sa dieťatko nachádza v období egocentrizmu. To znamená, že všetko, čo sa nachádza v jeho okolí považuje za svoje. Často naťahuje rúčky a hovorí :˶moje, moje“. 

16. marca 2022

+
Zoznámte sa s Kozmom

Milí rodičia, starí rodičia a všetci dospeláci. Možno do Vašej rodiny už Kozmo doletel a možno o ňom budete počuť prvýkrát.

27. januára 2022

+
Originálna spoločenská hra ,,Vesmírna cesta“ z dielne Centra Slniečko, n.o.

Ako sa naša spoločnosť stavia k deťom a ich právam? Ako sú dnešní mladí ľudia citliví na násilie? Čo môžu robiť rodičia vo výchove, ak chcú, aby ich deti boli tolerantnejšie a otvorenejšie?

16. decembra 2021

+
Ako si pripomenúť Kozma počas dištančného vzdelávania

Práva detí sa menili počas celej histórie ľudstva. Špeciálny prístup k deťom môžeme pozorovať už v pravekých jaskyniach. Viac sa dozviete v rozhovore so Zuzanou Čačovou z Nadácie otvorenej spoločnosti.

22. novembra 2021

+